اين سيستم، مليت افراد را با تجزيه و تحليل زبان مورد استفاده در ايميلها تشخيص ميدهد. با توجه به مقاله روزنامه اشپيگل، ايکسکياسکور همچنين داراي اين توانايي است که به طور پسکنشي و بازنگرانه فرادادهها (مثل عبارات وارد شده در موتورهاي جستجو) و محتواي ارتباطات چند روز قبلتر را هم وارد کند.
به گفته واشنگتن پست، ايکسکياسکور يک سيستم بازيابي داده NSA است، که متشکل از يک سري از رابط کاربر، پايگاه دادهها، سرورها و نرمافزارهاي پشتي (backend) است که انواع خاصي از فرادادههاي را که NSA با استفاده از روشهاي ديگر جمعآوري کرده است را انتخاب مينمايد.
بر اساس اسناد منتشر شده توسط گاردين، اين ابزار همچنين داراي توانايي تشخيص فعاليتهاي رمزگذاري شده مانند «همه استفادههاي از پيجيپي در ايران» ميباشد.

تصويري از فايل پاورپوينتي که ادوارد اسنودن فاش کرد: نقشه مکانيابي سرورهاي برنامه ايکسکياسکور در جهان
حتي تحليلگران سطح پايين NSA هم امکان جستجو و شنود ارتباطات مردم آمريکا و ديگر کشورها را بدون نياز به تاييد دادگاه و نظارتي بر آنها داشتهاند. تحليلگران سطح پايين ميتوانند «به هر ايميلي که ميخواهند، هر تماس تلفني، تاريخچه بازديد از سايتها، مستندات مايکروسافت ورد و ... را شنود کنند، و همه اين را بدون نيازي به رفتن و گرفتن حکم دادگاه، و حتي بدون نياز به دريافت اجازه سرپرست و مقام بالاترشان ميتوانند انجام دهد».
او افزود: پايگاه داده (بانک اطلاعاتي) NSA که ارتباطات سالهاي گذشته را جمعآوري کرده است، اين امکان را ميدهد که تحليلگران «آن پايگاه داده را براي گوش کردن به تماسهاي تلفني و يا خواندن ايميلهاي شما در سالهاي گذشته جستجو کنند، يا نگاهي به تاريخچه سايتهايي که به آنها سر زدهاند، و يا عبارات جستجوي گوگلي که شما وارد کردهايد بيندازند؛ و همچنين اين امکان وجود دارد که هر گونه فعاليت آينده شخص (مربوط به يک ايميل يا آدرس IP) را به آن تحليلگر اطلاع دهد.»
به گفته کارشناسان در آژانس امنيتي ملي آمريکا، اين وسيعترين و گستردهترين سيستم جاسوسي روي اينترنت است که تاکنون ساخته شده است.
تواناييهاي عملياتي در جاسوسي
برنامه «ايکس کي اسکور» تقريبا هر چيزي روي اينترنت را جمعآوري ميکند و به طرز گستردهاي نه فقط مظنونين، بلکه تمام کاربران بيگناه اينترنت را مورد هدف عملياتي خود قرار ميدهد.

تصويري از فايل پاورپوينتي که ادوارد اسنودن فاش کرد: سلسله مراتب جستجو و جاسوسي پروژه ايکسکياسکور از کاربر
F۶ site: مرکز عملياتهاي مشترک سيا و ان اس اي که شامل مديريت عملياتهاي جاسوسي عليه رهبران و روساي کشورهاست
FORNSAT: جاسوسي از ماهوارههاي خارجي و عملکرد جداگانه از آنها
SSO /Special source operations: بخشي از آژانس امنيت ملي که با خدماتدهندگان به کاربران رابطه مستقيم و همکاري دارد
جستجو داخل ايميل کاربران از جمله در سايتهاي گوگل، ياهو، اپل، فيسبوک و AOL جزيي از «ايکس کي اسکور» بوده و هر گونه چت و VOIP (مکالمات تلفني از طريق اينترنت مانند وايبر و واتساپ) روي اينترنت و نيز هيستوري (تاريخچه) مرورگرهاي کاربران را نيز شامل ميشود.
يکي از ويژگي هاي ديگر اين برنامه جاسوسي که از پريسم متمايز ميشود، داده کاوي حين نقل و انتقال ديتا است که بسيار هوشمندانه انجام شده و از روي فيبر نوري و يا خطوط متعلق به کمپانيهاي مخابراتي صورت ميگيرد.
درباره پريسم (PRISM) بايد گفت بر طبق اطلاعات افشاشده، يک دادگاه فوق سري در آمريکا به يک شرکت مخابراتي آمريکايي به نام ورايزن Verizon دستور داده است کليهٔ اطلاعات و سوابق مشترکانش را که شامل ميليونها تماس با جزئيات دقيق بوده است را تحويل آژانس امنيت ملي آمريکا دهد. همچنين بر طبق اين اطلاعات مشخص شد که آژانس امنيت ملي آمريکا مستقيماً و بدون واسطه به اطلاعات سرورهاي ۹ شرکت اينترنتي از جمله فيسبوک، گوگل، مايکروسافت، ياهو، اپل، يوتيوب و اسکايپ دسترسي داشته است و ميتوانسته مکاتبات و مکالمات آنلاين کاربران خدمات اين شرکتها را شنود کند.
«ايکس کي اسکور» نام، آدرس ايميل، آي پي و مشخصات فردي را نيز به دقت جستجو ميکند و با زوم کردن روي يک کاربر، ميزان صحت مشخصات فردياش با آنچه روي سايتهاي شبکه اجتماعي وجود دارد مطابقت داده ميشود.
اين برنامه همچنين «گروه خطرناک» را تعريف کرده که شامل کاربراني است که قصد انجام کار به خصوصي روي اينترنت را دارند تا به راحتي رديابي و شناسايي شوند.
يک ويژگي بسيار مهم اين پروژه اين است که اگر کاربر از روي وي پي ان يا پراکسي موقعيت مکاني خود را مخفي کرده باشد، به دقت مکان زندگياش شناسايي ميشود که اين بدان معناست که ديتاي رمزگذاري شده توسط نرمافزارهاي پراکسي به راحتي خوانده ميشود.
اگر کاربري روي گوگل ارث ايميل و نام خود را ثبت کرده باشد و از طريق لپتاپ يا گوشي هوشمند به آن متصل شود، هر نقطهاي که برود و حرکت کند، از طريق ايکس کي اسکور رديابي مکاني ميشود.
با ايکس کي اسکور ميتوان در يک کشور خاص، وارد کامپيوتر فردي خاص شد و اطلاعات آن را برداشت کرده و تجزيه و تحليل کرد.
My Documents کاربران، ايميلهاي ارسال شده از و به CC، BCC و ليست Contact US و ليست سايتهاي ملاقات شده از ديگر نقاطي است که برنامه جاسوسي XKeyScore به راحتي شناسايي ميکند.
ابزاري که ايميلها را در ايکسکياسکور ميخواند در اسلايدهايي که ميبينيد، موسوم به DNI است که تماما اطلاعات روي فيسبوک را نيز خوانده و ضبط ميکند. اين ديتا Flag شده (با پرچم نشانهگذاري شده) و حرکت در ديتابيس را به صورت Table خاصي نشان خواهد داد.

تصويري از فايل پاورپوينتي که ادوارد اسنودن فاش کرد: تفاوت ميان سيستمهاي گوناگون ديتابيس در آژانس امنيت ملي آمريکا/ همانطور که مشاهده ميشود، ايکس کي اسکور عميقترين لايه و در جاسوسي از کاربران است.
تصويري از فايل پاورپوينتي که ادوارد اسنودن فاش کرد: تفاوت ميان سيستمهاي گوناگون ديتابيس در آژانس امنيت ملي آمريکا/ همانطور که مشاهده ميشود، ايکس کي اسکور عميقترين لايه و در جاسوسي از کاربران است
در زمان نمايش پرزنتيشن مذکور يعني در سال ۲۰۱۳، آژانس امنيت ملي آمريکا روزانه ۲۰ ترابايت اطلاعات را دريافت و آناليز ميکرده و در يک ماه ۴۱ ميليارد رکورد جمعآوري کرده است.
همکاري NSA و BND با استفاده از ايکسکياسکور
سازمان اطلاعاتي «اداره فدرال براي حفاظت از قانون اساسي» آلمان تأييد کرده است که سرويس مخفي آمريکايي «آژانس امنيت ملي (NSA)» يکي از نرمافزارهاي جاسوسي و مراقبت خود را در اختيار اين نهاد اطلاعاتي آلماني قرار داده است.
اشپيگل مينويسد، اين نرمافزار در اختيار سرويسهاي اطلاعاتي آلمان مانند "سرويس اطلاعاتي فدرال (BND) و "اداره فدرال براي حفاظت از قانون اساسي (BFV) قرار گرفته است.
پيش از اين کيت آلکساندر، رئيس آژانس امنيت ملي آمريکا، گفته بود که همکاري با سرويسهاي آلماني براي پيشگيري از سوءقصدهاي تروريستي، افتخار و امکاني ويژه است.
جاي خالي شبکه ملي اطلاعات (اينترنت ملي) در مصاف با دشمن
حال با توجه به شدت برتري دشمن و عمق نفوذي که آمريکا در فضاي وب و اينترنت جهان دارد، آيا وقت آن نرسيده است که اينترنت ملي ايران، هر چه زودتر به سرانجام برسد تا بتوانيم جلوي دشمن را در دست درازي به دادههاي کلان کشور و مردم بگيريم و در برابر حملات هکرها بهتر دفاع کنيم؟
با توجه به تجربه سه کشور چين، کره جنوبي و انگليس در راهاندازي اينترنت ملي، ميتوان گفت که شبکه ملي اطلاعات يکي از مهمترين پروژههاي حفاظت از منافع ملي کشورها در فضاي اينترنت است.
هرچند که آمريکا با سيطرهاي که روي فضاي وب و ساختار اينترنت جهان دارد، در حال سوءاستفاده از اين موهبت رايگان و حجم عظيم اطلاعات تحليلپذير از همه کاربران در سطح جهان است اما با توجه به جايگاه اينترنت در حمل و نقل، بانکداري، رسانه و ... در کشور ما، چه اتفاقي خواهد افتاد اگر آمريکا ناگهان چراغ اينترنت ايران را خاموش کند؟
مادامي که ايران به همين شکل کنوني به رفتار مجازي خود در اينترنت ادامه دهد و هر چه زودتر در جهت حفظ منافع ملي خود اقدام به تأسيس شبکه ملي اطلاعات نکند، گوشت ايران (اينترنت مورد استفاده در کشور) زير دندان آمريکا (ان اس اي) خواهد ماند و هر آن، ميتواند اقدام به خاموش کردن آن کند. از سوي ديگر جاسوسياي که به زعم اسناد منتشر شده طي ساليان گذشته به اثبات رسيده و برنامههاي قدرتمندي چون ايکس کي اسکور آن را به اجرا ميگذارند تا جايي پيش خواهد رفت که شيره جان تمام دادههاي خام از گوشه و کنار زندگي مردم ايران را در اختيار آمريکا قرار خواهد داد.
انتهاي پيام/